Monday, January 4, 2010

Igavene suvi


Kui Tallinnas mõõdeti täna hommikul uus kõigi aegade lumikatte paksuse rekord - 62 cm - mis ületab eelmise, 1968. aastast pärineva rekordi 3 cm võrra, siis siin Phuketil õnneks ei saja lund. Ega eriti ka vihma. Kuid siiski - eile pärastlõunal, kui Rinaldo oma sõbraga külas käis, hakkas kergelt tibutama. Taevas mägede kohal oli ähvardavalt sünge. Ilmselgelt seal sadas. Seega meie suurepärane idee sõita minu täditütar Kristiine sünnipäeva puhul Big Buddha juurde läks vett vedama.

Sest paraku kehtib siin reegel, et kui hakkab juba kord tibutama, siis sajab hetkega kogu taevas alla. Mistõttu kahe väikese lapse ning mopeedidega kuskile mägede vahele rallima minna ei kuulu just kõige adekvaatsemate motete kilda.

Kui ilmast veel rääkida, siis sooja on siin hetkel +30C, ajal kui nt Jõgeval mõõdeti eile selle talve külmarekord: -29,5C. Prrr! Ja kui Maria saatis meile pilte uue aasta tervitustega külmast ja lumisest Eesti koduaiast, siis mis siin salata, kojuigatsust need vaatepildid küll ei tekitanud. Pigem tõdesime, et lumi on ilus vaid eemalt ning pildilt vaadates. Vähemalt hetkel veel, kui siinses mõnusas igaveses suves olemisest on möödas veidi üle kuu.

Kui Eestis on oktoobrist märtsini üldjuhul külm ilm ning inimesed käivad hallide ja masendunud nägude ning tatiste ninadega ringi, siis Tais peetakse n.ö külma aega parimaks puhkamise ajaks. Kuigi oktoober on Tai kõige vihmasem kuu, siis alates novembrist sajab vähe ning ei ole enam nii kuum (päeval +30C ringis). Palav aeg on märtsist maini. Näiteks Põhja- ja Kesk-Tais tõusvat sel ajal temperatuur üle +40C. Sajuperiood on juunist oktoobrini.

Aga kui sa tahad vältida ülerahvastatud Taid, söögi ja ööbimiskohtade allahindlusi, siis soovitatakse siia tulla vahemikul aprillist juunini ning septembrist oktoobrini. Viimase perioodi kasuks räägib ka madalam temperatuur ja mussoonvihmad, mis kestavad harilikult tunnikese ja sedagi õhtupoole. Loodus on ka siis ülimalt roheline.

Ja mis on veel huvitavat soses veega – kas teadsite, et täiskuu ajal vee tase siin 2-4 m tavapärasest kõrgem? Nt Lod Cave, kus ma kayakisõidust jõulude ajal pildi tegin, on veetaseme tõusu tõttu veel madalam ja kitsam (tänasele loole lisatud pilt on tehtud nt mõõna ajal) ning tekitab tunde, nagu pääseksid just mureeni või haikala enda suust.

No comments: