Friday, April 2, 2010

Lihavõteteks valmistumine Tai moodi


Et kaugel maal traditsioone au sees hoida, otsustasin pühademeeleolu loomise jaoks osta mõned munad. mida koos lastega siis rõõmsalt värvima hakata. Lisaks tekkis üllas mõte teha vanakooli kombe kohaselt ka pashat.


Mõeldud-tehtud! Sõitsin mopeediga turule. Mida aga ei olnud, üllatus-üllatus, olid valge koorega kanamunad. Küll võis leida hunnikute viisi pruune ja roosasid ja kollaseid, aga mitte valgeid:D Siis aga meenus mulle, et kuskil Tescos justkui oleksin kunagi näinud riiuli peal ilutsemas valgeid mune… Panin aga pillile jälle hääled sisse ja kimasin Tescosse. Ja seal nad siis mulle vastu vaatasidki…. Need ilusad valge koorega suured munad… Lähemal uurimisel aga selgus (hind reetis), et sedapuhku kuuluvad need hoopis pardile! Ma ei tea, kas ma olen kunagi pardi mune söönud, aga antud juhul oli mul ükskõik – ma olin lõpuks leidnud valge koorega munad, mida üle võõbata. Pardimunad maksid täpselt nii palju, nagu oleks need olnud kullast (6 muna 40 bahti).


Kuna ma kemikaalidega värvimist ei poolda, siis tuli leida sibulakoored jm looduslik kraam. Sõitsin tagasi turule. Peterselli (annab ilusa rohelise värvi) ja koriandri juurega (jätab kirka oranzhi tooni) oli lihtne. Küll aga osutus keeruliseks sibulakoorte endi saamine, sest kõik sibulad olid kastis vääääääga õhukese koorega ja lahtisi koori peaaegu ei olnudki. Küsisin siis turumutilt igaks juhuks üle, et kas tal on kuskil koti põhjas sibula koori. Taikas raputas pead ja ütles, et tal on vaid need ja need sibulad ning ise samal ajal näidates näpuga oma punaste ja pruunide sibulate peale. Oli ilmselgelt näha, et ta ei saa päris hästi aru, mida ma tegelikult taga ajan, kui hoian samal ajal käes mitte sibulat ennast, vaid sibulakoort. Igatahes hakkasin tema sibulakorvis ringi tuustima ja sibulatelt enam-vähem lahti olevaid koori maha kraapima. Müüja vaatas mind hämmeldunult. Naeratasin talle ja ütlesin, et meie kultuuris on sel nädalavahetusel munavõttepühad ja meie värvime valgeid mune sibulakoortega. Müüja naeratas kohmetult vastu ning manas püüdlikult näole ilme, nagu muidugi ta teaks sellisest kristlikust kombest, aga oli lihtsalt selle suurepärase traditsiooni kogemata unustanud:D


Kuna lahtisi sibulakoori peaaegu et ei olnud, otsustasin osta lisaks peotäiele koortele juurde ka kilo sibulaid, et mingigi portsu koori kokku saada. Eks siis näis, mis sibulate endiga hiljem ette võtan. Näiteks teen kasvõi prantsuse sibulasuppi, mida viimati sai Vergis söödud nii umbes aasta tagasi:)


Jäi veel rahuldada kolmas kiiks elik oli vaja leida pasha tegemiseks vajaminev materjal: kuivatatud puuviljad, pähklid, kohupiim, hapukoor, vahukoor jms.


Kui kolm aastat tagasi oli pea võimatu sellist rariteetset kraami leida, siis nüüd – palun väga, võta kurss Villa Marketisse (asub Chalongi ringi lähedal, kui lennujaama poolt tulla) ja mine poodle nõrkemiseni. Villa Marketist saad osta kõikvõimalikku Euroopa toitu: parma sinki, laabi juustu, norra lõhet (820 bahti/kg), hapukoort, kohupiima, kõikvõimalikke jogurteid, marineeritud kurki – ühesõnaga kõike, mida hing ihkab. Ainult kalamarja ma ei näinud ja musta leiba samuti (siinne leib on nagu sakslaste hele leib).

Nüüd on vaja leida vaid sõel (loe: laenata naabrinaine Janalt), ohvriks tuua üks Joonase linane särk, millede kaasabil kõik see kraam nõrguma panna. Pluss ära oodata Iirisele kuuluvad töökad käed, mis kella 16 ajal lasteaiast naasevad. Pasha tegemine ning munade värvimine võib alata:)


**************

Meie pere ja sõprade lemmikpasha retsept

0.75 dl Brändi
150 g kuivatatud puuviljad
800 g Kohupiim
2 tk Kõvaks keedetud munakollane
100 g Või
2 -2.5 dl Suhkur
2 dl Hapukoor
2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
0.25 tl Sool
2 dl Vahukoor


Valmistusaeg
Ettevalmistus 40 min + nõrgumiseks ööpäev
Lase brändil koos tükeldatud puuviljadega väikeses kastrulis nõrgal kuumusel soojaks minna ja jäta 15 minutiks seisma. Sega peenestatud munakollased ja kohupiim näiteks saumikseriga ühtlaseks. Vahusta pehme või ja suhkur. Lisa kohupiim, hapukoor, sool, vanillsuhkur. Vahusta koor ja sega koos rosinate ja ülejäänud brändiga segusse. Kata vorm marliga, tõsta segu vormi, aseta peale raskus ja lase seista vähemalt ööpäev.


NB! Tegu on vääääääääga kalorirohke pashaga, nii et palun söömisel mitte hoogu minna:)


p.s nagu juuresolevalt pildilt näha, siis munad said väga ilusad. Eriti sobisid nad Iirise poolt mahlapakist meisterdatud korvi koos isetehtud jänesega.

No comments: