Monday, February 11, 2008

Kuidas ma unustasin õigeaegselt viisat pikendada


Selleks, et eestlane pääseks Tai Kuningriiki, peab ta tegema endale viisa. Kahenädalase viisa saab teha Tai lennujaamades (Bangkok, Phuket). Soovitav ja lihtsaim moodus on viisa hankida eelnevalt Eestist mõne reisibüroo kaasabil või minna ise Tai saatkonda Helsingisse, et oleks piiril vähem sebimist. Kuna meie pere plaanis Tais talvituda kokku ca 3 kuud, siis meil oli otstarbekas hankida oma viisad Helsingist.

Kui viisa käes, siis tuleb seda käia immigratsiooni punktis pikendamas. Meie peame oma pikaaegset viisat pikendama iga kuu aja tagant, makstes ametnikule 1900 bahti. Viisat saab pikendada maksimaalselt 2 korda. Seega, kui soovitakse Tais olla kauem kui 3 kuud, tuleb vahepeal põigata üle piiri Birmasse, Kambodžasse, Laosse või Malaisiasse ning Taisse tagasi tulles teha piiril uus viisa.

Kuna meie perel on nn ühe sisenemisega (one entry) viisa, siis riigist välja minnes meie olemasolev viisa kaotaks kehtivuse, mistõttu peaksime piiril tegema uue viisa. See on ka põhjus, miks me ei ole jõudnud veel ei Malaisiasse, Kambodžasse, Birmasse, Vietnami, Laosesse, Austraaliasse jpt põnevatesse kohtadesse. Kuigi algne üllas plaan seda ette nägi. Seda enam, et lennukipiletid ümberkaudsetesse riikidesse on Eesti mõistes ikka sigaodavad. Nt Malaisasse edasi-tagasi pilet koos kõikvõimalike maksudega on kokku ca 5000 bahti (ca 1600 krooni), Austraaliasse 10 000 bahti (ca 3333 krooni) jne.

Siinkohal ei saa jätta mainimata, et kõige tasuvam on siin riigis töötada immigratsiooni punktis. Põhjus lihtne - viisa pikendamine maksab 1900 bahti. Kõik turistid annavad ametlikule üldjuhul 2000 bahti, millest 100 bahti läheb silmagi pilgutamata otse ametniku taskusse. Ja arvestades, kui palju turiste käib esmaspäevast reedeni immigratioonis, siis ilmselgelt on tegemist maailma tasuvaima ametiga.

Kui pikendamise kuupäev läheb üle, tehakse esimese üle läinud päeva eest trahvi 1000 bahti. Edaspidi tuleb maksta 500 bahti päeva eest, kuid mitte rohkem kui 20 000 bahti. Kui liiga kaua venitad või suisa hoiad kõrvale viisa pikendamisest, saad passi punase templi, pluss pead kergendama kukrut 20 000 bahti võrra ning sulle antakse aega maalt lahkumiseks 24 tundi. Kõige krooniks võib saada ka Taisse eluaegse sissesõidu keelu.

Igatahes Phuket Towni immigratsiooni punktis väljusin ma täna endast, et mitte öelda, et olin tige nagu herilane. Sest kui esimese pikenduse ajal olid taotlejatel ette nähtud järjekorranumbrid nagu pangas, siis täna sai taotlusi esitada ainult elava järjekorra alusel. Võite vaid ilmekalt ette kujutada, milline talongiaegne tunglemine käis leti ees.

Kogu triangel kestis umbes 1,5 h, sest oli kuratlikult palju rahvast ning lisaks 1900 bahtile viisa pikendamise eest tehti mulle ka trahvi!!!


Põhjus ülimalt proosaline - ise olin loll! Kuna Taisse saabusin 11.12.07, siis olin kuni eilseni täiesti veendunud, et minu viisaga on kõik kombes kuni tänaseni.
Alles eile õhtul avastasin, et minu viisa teistkordse pikendamise tähtaeg sai läbi juba reedel, s.o 08.02 (kuna esimene pikendamine toimus varem, siis sellest tulenevalt sain ka varasema kuupäevaga templi). Seega sain rõõmsalt 1500 bahti (500 krooni) trahvi tähtaja ületamise eest! Sügav kummardus iseenda nõtrusele!

1 comment:

Unknown said...

Tere Kristel perega! Väga huvitav Teie seiklustest siin lugeda. Ootan huviga järge.

Tervitustega külmast Tallinnast, Kristel

P.S. Tänud õnnitluste eest!