Saturday, February 2, 2008

Taisse Tulija Meelespea


Üleeile saabus meile Tallinn-Phuket charteriga jälle ports eestlasi. Nähes nende tehtud tegusid või foobiaid, tekkis mul üllas mõte kokku panna uutele tulijatele nn 10 käsku ehk Taisse Tulija Meelespea.

1. Jõulukalkuniks muutumine
Ei tasu hävitada oma puhkust, veetes esimesed päevad beachil või basseini ääres ja röstides end nii jõulukalkuniks. Esiteks ei ole see nahale hea ning teiseks, siin on palju rohkem avastada, kui piirduda ainult liiva, mere ja Margarithadega.

Kui sa tingimata pead saama endale Don Johnsoni päevituse, alusta mõistlikult. NB!Kümme minutit Tai päikest võrdub tunnike Euroopa päikest. Seega, kui sa ei ole ettevaatlik, lõpetad oma päeva punasena nagu tomat või nagu keedetud krevett.

Soovitus: kasuta esimestel päevadel vähemalt 20-faktoriga kreemi. Mida heledam nahk, seda suurem faktor tuleb valida. Eriti laste puhul. Kõikvõimalikud sun ja after sun lotionid on siin vabalt saadaval. Ei pea Eestist kaasa vedama.

2.Alkohol
Siin olles jood ja imestad, kui palju alkoholi võib sinu sisse mahtuda, enne kui sa lõplikult purju jääd. Vahe tuleb sellest, et siinse kliima tõttu higistab inimene oluliselt rohkem. Eks ta õigem muidugi on, et vedeliku taastamiseks organismis tuleks juua pigem vett kui õlut.

Singha, Chang ja Tiger (ca 20 bahti) on väga head kohalikud õlled. SangSom (ca 240 bahti) ehk kohalik tume rumm on samuti väga hea. Eriti segatuna Coca-Cola, sidruni ja jääga. Veini nad teha ei oska siin, kuigi viinamarju kasvatavad. Normaalset veini saab, kuid see on imporditud ning meie mõistes kallis. Väidetavalt tänu kõrgetele importmaksudele.

Soovitus: Eestist tuleb kindlasti kaasa võtta väga palju head punast ja valget veini. Soovi korral ka kanget alkoholi, nagu nt eesti viina.

3. Maod
Phuket on koduks paljudele ebameeldivatele kobradele. Ka meie õuel olla nähtud musta kobra. Ja ka rohelist ussi, kes meie villa 2. korruse terassil rulloo küljes hiilis.

Kui rohelisi madusid peetakse maailmas kõige mürgisemateks tegelasteks, siis meie mao näol oli tegu hariliku geko-sööjaga. Ja inimesed jätavad teda absoluutselt külmaks. Vastupidi ei saa kahjuks väita.

Kuigi aastas registreeritakse kogu Tai peale kokku ca 10 000 mao hammustust, sureb mürgise hammustuse tagajärjel aastas vaid keskmiselt 20 inimest. Ohvrid ise on töötanud looduses (aednikud, põllumehed).

Soovitus: pimedal ajal tuleb käia jalanõudega, jalgadega kergelt trampides ja kasutada oma trajektoori valgustamiseks taskulampi. Madu üldjuhul kardab inimest, mitte ei istu pöösas ja ootab ründamise võimalust.

4. Putukad
Lisaks mustale kobrale ja paljudele sõbralikele gekodele, kes siin vilkalt õhtuti ringi sebivad, on meie õuel nähtud ka skorpionit. Ei tasu järgi joosta, et temaga pildile saada!

Kuid põhiline, keda turistidel soovitatakse karta, on malaariat kandvad kärbsed. Aga need kohtuvad inimesega pigem põlises dźunglis kui kuskil turistiinkupaatoris. Mina malaariarohtu igatahes enne reisi ei söönud. Ja olen senini terve.

Lisaks on ühed ebameeldivad tegelased sipelgad (ristisin nad vaarao sipelgateks). Kuna nad on üliväiksed, siis ringi liiguvad nad kambaga ja on väga sõjakad. Katsu sa nt nende trajektoorile astuda, kui nad parasjagu on avastanud mõne toidujäätme ning seda kollegiaalselt oma pesasse viivad - hammustavad nagu kuradid. Ja arvutisse ning telekasse meeldib neile ka pesa teha, sest seal on vist soe.

Ja eriti tüütud tegelased on kõikvõimalikud sääselised. Käsitlematult palju on neid õhtuti ja varahommikuti.

Soovitus: Aitavad ainult kohalikud moskiitotõrje vahendid. Ja ära väga džunglisse roni, kui malaaria rohtu pole söönud. Kuigi kõik, kes on käinud, on senini elus ja terved.

5. Söök
A-hepatiiti ehk musta vee ja toiduga levivat maksahaigust siitkandist naljalt ei saa. Niisamuti ei muutu siin "süda vesiseks". Nagu võib seda kõike juhtuda nt Egiptuses.

Söögid on siin väga head. Üldjuhul on iga kord gastronoomilise nauding garanteeritud. Ja väga odavalt. Õhtusöök kahele läheb maksma keskmiselt 450 bahti (150 eeki).

Lisaks klassikalisele tai köögile, on siin esindatud ka kõikvõimalikud euroopa köögid. Isegi meie kodu lähedal on nii saksa, prantsuse, itaalia kui ka mehhiko restoranid. Patongis (meist poole tunni kaugusel) on aga seevastu maailmakuulsa Keith Floydi restoran (kes veel ei tea, kes on Floyd, vaadaku: http://www.floydonline.co.uk/index.php), kus saab mekkida maailmakuulsaid roogasid.

Soovitus: Joo alati pudelivett! Kui pead kinni igapäevasest elementaarsest hügieenist (pesed käsi jne), ei juhtu midagi. Kuna euronõuetest pole siin haisugi, siis restorani kööki igatahes ei tasu pilku heita - söögiisu võib ära minna.

Eestist siia tulles tuleb kaasa võtta veini või õlle kõrvale head eesti juustu (laabi juust Forte, Hiirte juust jm hea ning parem). Singid, suitsuvorstid, rukkipala, kohv, pudrud, narva silmud jm ekstreemsused tulevad ainult kasuks ning on teiste eestlaste seas nagu valuuta.

6. Kalad
Kalad on siin väga ilusad ja värvilised. Kuid siin sulistavad ringi ka mõned isendid, keda oleks tark vältida - lionfish (lõvikala), stonefish (kivikala), white shark (valge hai), jellyfish (meduus).

Siia loetelusse kuuluvad kindlasti ka merisiil ja mureen. Kumbagi neist ei ole soovitav näppida. Meresiilile on hea ka mitte peale astuda. Kindlasti ei maksa mureeni minna toitma viineriga - võib sõrmest ilma jääda. Või veel hullem - kuna mureeni hammaste vahed roiskuvad, võib inimesel väga kergesti pärast hammustust tekkida veremürgitus.

Kui meduus kõrvetab nahka, siis kokkupuude stonefishiga (näebki välja nagu üks surnud korallitükk või kivi), põhjustab juba fataalsemaid tagajärgi. Kuid õnneks elavad kõik ohtlikud tegelased sügavates vetes. Neid võib kohata vaid sukeldudes.

Soovitus: Sukelduma minnes ei pea kõike näppima ning ronima kõikvõimalikesse koobastesse. Kuna meduus ulbib ka kaldaäärses vees, on lihtne saada kõrvetada. Eriti tundlik on laste nahk. Kuid sellisel juhul soovitavad kohalikud kibeluse leevendamiseks peale valada tsitruse mahla ja kui mahla pole, siis lihtsalt peale pissida.

7. Liiklus
Põhiline surmasaamise viis turistide seas on mopeediga sõitmine. Statistika järgi toimub iga kahe päeva tagant üks maantesurm. Õnnetused juhtuvad juhul, kui kihutatakse, ei hoita küllaldast pikivahet, ollakse joobes ning täis bravuuri.

Soovitus: kanna mopiga sõites alati kiivrit. Kuigi see on paras munakoor, siis lõppkokkuvõttes on ta parem kui mittemidagi. Niisamuti sõida rahulikult ning võimalikult tee ääres, ära lõike kurve, ole sõidu ajal kaine, väldi teel liiva ning õli laike ja ära unusta, et siinne liiklus on vasakpoolne. Alati kehtib kirjutamata reegel: teed annab see, kes on kainem ja väiksema sõiduvahendiga.

8. Haigused
Põhiline, millesse igal aastal nakatutakse, on HIV/Aids. Niisamuti malaaria. Väidetavalt ei ole malaariat kunagi esinenud Lõuna-Tais ning linnugrippi Phuketis.

Kuna siin on väga palju hulkuvaid koeri, hoiatavad kohalikud broźuurid turiste võimaliku ohu kui puremise eest. Üldjuhul on koerad arglikud, eemalehoidvad, koledad ja kärnased. Senini ei ole näinud nt mitte ühtegi emast koera?!

Soovitus: kasuta alati kondoomi. Veel parem, kui hoidud kõikvõimalikest juhuslikest vahekordadest. Ja kui midagi juhtub, helista alati nõu saamiseks tel 1719 ehk kohalikku hospitali (Bangkok Hospital).

9.Krediitkaardipettused
Tais olla suureks probleemiks, et osad kaupmehed lisavad kaardiga maksmisel 2-5% hinnale ise otsa. Panga reeglite järgi nad seda teha ei tohiks.

Niisamuti kopeeritakse magnetribasid. Mistõttu võid pool aastat hiljem ühel heal päeval Eestis olles avastada, et keegi sooritas äsja sinu krediitkaardiga ostu Jaapanis või jumal teab kus maailma otsas.

Soovitus: arvelda alati sularahas. Ja kui keegi tünga teeb, võid helistada Turismipolitseisse, tel 1155. Kui muidu kannab politseinik musta vormi, siis Tourist Police on riietatud beeźi sõjaväevormi.

10. Pagas
Pagas ei tohi olla raskem kui 20 kg per nägu. Vastasel korral maksate ülekilode eest. Seega, kui võtate Eestist kaasa palju veini, sööki, värskeid ajalehti-ajakirju ning raamatuid, pluss kohvri (mis harilikult kaalub 5kg), jääbki täpselt ruumi hambaharja ja päevitusriiete ning kodustele mõne meene kaasavõtmise jaoks.

Soovitus: Mida vähem nodi Eestist kaasa võtate, seda parem. Kindlasti ei tasu kaasa võtta sokke. Eriti veel 6 paari. Kõik vajalikud riided saate osta siit.
Nt linasest särgid, millele on tikitud traakonid jm ilusad ornamendid, maksavad 150 bahti (50 krooni). Samuti püksid, käekotid, suvekleidid, jalanõud, jalariided - kõigil on enam-vähem üks hind, s.o 150 bahti.

Kuna rätsepa teenus on siin üliodav ja kvaliteetne, lasevad väga paljud inimesed endale õmmelda ülikonnad, triiksärgid, mantlid, kleidid, kostüümid. Nt Katal maksis 2 ülikonda, 3 triiksärki ja vabaaja püksid kokku 6500 krooni. Riie oli mega ilus, töö väga korralik ning rõivad olid nagu selga valatud ning väga stiilsed.


Kokkuvõtteks
Kui sul on kaasas pass, kehtiv viisa, normaalselt raha, korralik elu- ja reisikindlustus ning üht-teist kahe kõrva vahel, saab sul olema väga põnev ja meeldejääv puhkus!

2 comments:

seminarid said...

Tere! Kavatsen sõita 19.juulil Taisse (lapsed ja abikaasa jäävad koju). Tais ma ei ole veel kordagi käinud ja ma uurin (vist nagu rumalaim inimene maapeal) informatsiooni: mis, kas, kui palju, kuidas, miks, mida jne. Sattudes oma otsingutes Teie leheküljele, jään rahule! Seda eelkõige seetõttu, et sain teadet ja ka seetõttu, et Te olete parima mõtlemise ning tegemiskavaga inimene! Loen huviga Teie erinevat informatsiooni Tai riigist. Päikest Teile!

Katrin Aedma ITF#134 said...

Tänan!
Vaatasin, et analoogiline info on see, mida Goasse tulijatele jagan :) Ma kindlasti ei oska seda nii humoorikalt teha, kui Sina, kuid jah, põhimõtted samad :)
Oli tore ja hariv lugemine!
Tänan!