Tuesday, January 22, 2008

Inglite Linn


Umbes 850 km kaugusel Phuketist 
asub Inglite Linn ehk Krung Thep. Meie jpt välismaalased tunnevad seda linna Bangkoki nime all.


Kas teadsite, et Krung Thep on kõigest vaid lühend Bangkoki täielikust tseremoniaalsest nimest? Ametlik nimi kõlab seega järgmiselt:


Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya.


Ühtlasi on tegu maailma pikima kohanimega.

Muuseas Bangkok on suhteliselt noor linn. Kuni 18. sajandini asus samal ko

hal väike asula nimega Bang Makok. Aastal 1782 rajas kuningas Rama I (hetkel valitseva Rama IX esi-esi-esi-esi-esi-esi-esi-esiisa) sinna riigi uue pealinna, sest endine pealinn Ayutthaya oli sõdades Birmaga purustatud.


Linn rajati Chao Phraya jõe madalatele

 kallastele koos ulatusliku kanalite võrgustikuga, mistõttu Bangkoki kutsutakse ka Idamaade Veneetsiaks.


Üle 10 miljoni elanikuga Bangkok on wikipedia andmeil jaotatud 50 linnaosaks (khet), need omakorda 154 väiksemaks üksuseks (kwaeng). Huvitav, kas taikad ise ka hoomavad oma pealinna suurust ja oskavad seal edukalt orienteeruda? Vaevalt küll.


Ise me plaanime perega vahetult enne Eestisse tagasilendu minna Bangkoki elama. Nii umbes nädalaks ajaks, et natukenegi osa saada Inglite Linna ja tema lähiümbruse pärlitest, nagu: Suur Palee, Kwai jõe sild, vanim tempel Wat Pho, Rahvusmuuseum, ujuv turg, Suan Pakkadi palee, Chatuchaki turg, Khao Yai rahvuspark, Ayutthaya, Phanom Rungi pühamu jms turistilõksud.


Kuid lõppkokkuvõttes on just Tai inimesed need, kes muudavad siinviibimise eriti meeldejäävaks. Isegi rohkem kui kohalikud vaatamisväärsused. Sest sõltumata asukohast ning sellest, mis tööd taikas parasjagu teeb, on ta alati soe, abivalmis, naeratav ning silmad hõõguvad peas nagu söed.


Meil on, mida taikadelt õppida - eelkõige nende elufilosoofiat, mille aluseks on "mai pen rai" ehk eesti keeles "pole muret"!

No comments: