Friday, January 25, 2008

Riigi esimene mees


Tais elades ja uurides kohalikku ajalugu, poliitikat, majandust jm elulisi valdkondi, avastan enese jaoks iga päev huvitavaid fakte.


Näiteks tuleb välja, et kuningriike on tänapäeva maailmas alles jäänud veel lisaks Taile: Bahrein, Belgia, Bhutan, Hispaania, Holland, Jordaania, Kambodža, Lesotho, Malaisia, Maroko, Nepal, Norra, Rootsi, Samoa, Saudi Araabia, Suurbritannia, Svaasimaa, Taani jaTonga. Seega kokku 20 riiki.


Tai Kuningriigi valitseja Rama IX on kõige kauem ametis olnud riigipea maailmas. Ja seda väga proosalisel põhjusel - tänaseks on ta lihtsalt juba 80 aastat vana mees (võrdluseks: sõjardist peaminister on peaaegu sama eakas, so 64-aastane). Pärisnimi on tal Bhumibol Adulyadej ja et ta on sündinud hoopiski USA-s Cambridge'is Massachusettsi osariigis, mitte Tais*.


Meiesuguste isikukultusest mittevaevatud inimolendite jaoks on harjumatu, et igal pool Siiami tänavatel, hotellides, restoranides, muuseumides jpt avalikes kohtades on ülesse riputatud Tai kuningast suuremõõtmelised ja kullast raamiga autoportreed. Vahemärkusena olgu mainitud, et osa elanikest, eriti suur hiina vähemus, kasutab Tai asemel nime Siiam. Seda põhjusel, et kuni 11.05.1949. aastani kandiski Taimaa ametlikult nime Siiam.


Veel naljakam on, et jäädvustused on tehtud ajal, kui Rama IX veel noor ja nägus mees oli. Mistõttu võib tekkida põhjendatud küsimus, miks tailased oma 80-aastast papit ei soovi rahvale demonstreerida? Seega pole paljudel turistidel üldse õrna aimugi, missugune näeb Tai kuningas tegelikult välja. On ta paks-peenike, hall-kiilanev, krimpsus nagu pastel või tõesti sama kobe nagu pool sajandit tagasi?


Kuningas on Taimaal sünnijärgne, st kui Rama IX peaks otsad andma, saab võimule tema vanim poeg. Kuivõrd kuningal on 4 last ja 3 neist on tütred, siis salapärast mõrva krooni pärast ei saa ehk toimuma... Kuid mine sa tea!?! Sest Rama IX olla ise troonile saanud pärast oma salapärastel asjaoludel mõrvatud vanema venna surma. Kõlab kahtlaselt?


Kuningal on 5. detsembril sünnipäev. Sel päeval ei kasva siin ei rohi, lill ega puu. Ükski lind ei lenda niisama taevalaotuses ega inimene tee tööd. Sel päeval on tegemist justkui üldrahvaliku pühaga ning igal pool toimuvad suured-suured pidustused, kus iga tailane tuleb kuninga auks tänavale ja juubeldab. Vähe sellest - kuna kuningas on sündinud esmaspäeval, siis Tema auks tuleb igal esmaspäeval selga panna midagi, mis on kollast värvi!


Kuid mine võta kinni, kas siin juubeldatakse juubeldamise pärast või Tai rahvas tõesti armastab nii palavalt oma riigi esimest meest?!


*Tai kuninga kohta saate parema ülevaate, kui loete Tarvo Raidi artiklit "Kõigi aegade monarh Bhumibol Adulyadej", mis ilmus 1996. a ajakirjas Luup ning on kättesaadav: http://luup.postimees.ee/luup/96/18/vali3.htm

No comments: