Monday, January 21, 2008

Tai kultuuri mitu nägu


Väga paljude turistide jaoks on Tai kultuur kas ping-pongi show või tai poksi sünonüüm. Kes on oma silmaga näinud, juba teavad, millest jutt ning võivad ka ise uskumatuid lugusid pajatada.

Ping-pong show
Kui rääkida näiteks ping-pongist, siis algatuseks olgu öeldud, et pealkiri ise on eksitav, sest klassikalisest ping-pongi mängimisest on asi vägagi kaugel.

Ping-pongi show'd saab näha vaid öösiti nn punaste laternate tänaval. Põhiliselt Bangkokis. Lähim koht meile on aga Patongis asuvad spetsiaalsed baarid, kus pileti asemel pead sa esmalt ostma vähemalt ühe joogi. Kasvõi nt mahla, mis maksab 400 bahti (muidu on baarides 50). Alkohol on sellest loogikast tulenevalt siis veel kallim.

Show-programm on sõltuvalt kohast varieeruv. Kuid klassikalised trikid, mida publikule pakutakse, on järgmised: tädi tõmbab välja kohast, mis eristab mehi naistest, 1-meetrise paela küljes olevaid zhiletiteri!!! Või laseb oma kehaõõnsusest välja kaks kuldkala veega täidetud akvaariumisse. Lupsti! Vabalt on tädike võimeline enda seest välja "tulistama" ka ping-pongi palle (sellest ilmselt ka show nimetus). Kusjuures veel mitme meetri kaugusele rahva sekka. Niisamuti tõmbama suitsu ning laskma lendu valge kirjatuvi.

Ütleme nii, et meie kodumaise Seksi-Kristi maalimisoskus pidavat kahvatuma siinsete tädide võimekuse kõrval. Aga noh, eks kohalikel naistel ole ka vähemalt 40 aastat tööstaazhi. Kui Seksi-Kristi oma välimuselt olla enam-vähem, siis ping-pongi näitajad kõlbavat oma välimuse poolest õhtuti laste magama ehmatamiseks.

Tai poks ja Mirkko
Eile kl 21 kogunesid kõik eestlased Patongi kaema Tai kõige tuntumat rahvusspordiala - tai poksi. Ise ei saanud kahjuks kaasa elama minna, sest pidin jääma koju magavat last valvama. Aga teised rahvuskaaslased, kes käisid, olid pilgeni täis rõõmu. Põhjust juubeldamiseks juba oli, sest võitjaks kuulutati - uskuge või mitte - EESTLANE!!! Juhhei!

Tuleb välja, et meie kodu-eestlane, Mirkko (perekonnanime kahjuks ei mäleta), on üks tõeliselt kõva kärbes. Lisaks eilsele matšile, on ta võitnud ka kaks eelnevat matši ning on seetõttu kohalik külahirm.

Tai poks ehk Muay Thai sai www.tallinntbc.eu andmeil alles 07.04.2006 “ametlikult” tunnustatud spordialaks. Rahvusvaheline Amatör Taipoksi Assotsiatsioon - IFMA sai GAISF’i (General Association of International Sport Federations) liikmeks.

Tai poksi näol on tegemist võitluskunstiga, mis kuulub Tai sõjaväe väljaõppeprogrammi ning mida harrastatakse mitmes Kagu-Aasia riigis, sh Kambodša, Myanmar, Malaisia.

Sportliku tai poksi matšid toimuvad poksiringis ning on reglementeeritud võistlusreeglitega. Võistlejad kasutavad poksikindaid. Lisaks traditsionaalsetele poksitehnikatele kasutatakse ka jala-, põlve- ja küünarnukitehnikaid.

Thaiboxing pidavat oma võtete poolest olema hullem kui kick-box. Mistõttu kaasneb selle alaga ka palju vigastusi. Eriti lõikehaavu pea piirkonnas. Nt küünarnukiga lüüakse vastasel kulm lõhki, et hiljem, kui talle uuesti käega näkku lüüa, siis on rivaalil väga ai-ai olla ning tähelepanu seetõttu hajunud. Eesmärk on üks ja üllas - et saaks teise poksija kergemini nok-auti lüüa.

Kummaline, aga meie Mirkkot reklaamiti igal reklaamplakatil kui võistlejat Austraaliast?! Ega seal ju suurt vahet pole - Estonia või Australia. Vähemalt taikade maailmapildis. Sest tuleb välja, et nende jaoks on see üks kant kõik. Niisamuti nagu Saksamaa asuvat nende teada kuskil Ameerikas...

Antud juhul Mirkko manager aga tahtis, et Mirkko võistleks nimelt Austraalia lipu all. Põhjuseks tõi ta asjaolu, et Tais on puhkamas palju turiste Austraaliast ning sellest tulenevalt on garanteeritud rohkem pealtvaatajaid ning suurem piletimüük.

Siiralt loodan, et juba lähiajal saab Mirkko võistelda sini-must-valge lipu all ning seeläbi tutvustada teistele, eelkõige Aasia riikidele, kes või mis on Eesti! Kahju ainult, et Eesti meedia vahendusel ei ole me Mirkko saavutustest veel midagi kuulnud.

No comments: