Sunday, January 27, 2008

Looduse vastu ei saa


Kui välja jätta kuninga sünnipäev ja aastavahetus, mis oma olemuselt on a priori rõõmu pakkuvad üritused, siis lisaks nimetatud suursündmustele tähistatakse siin ka üht kurvemat sorti päeva.

Nii näiteks lastakse iga aasta 26. detsembri õhtul erinevatest randadest õhku miljoneid-miljoneid põlevaid riisipaberist tehtud 1,5 meetri kõrguseid laternaid. Vaatepilt on lummav ning kirjeldamatult ilus elik seda peab ise oma silmaga nägema.


Nimelt oli 26. detsember 2004 taikade ja paljude turistide jaoks pöördeline päev. Sel päeval toimus India ookeanis veealune 9-palline maavärin, mis oli võimsaim maavärin pärast Alaska lähedal 1964. aastal toimunud 9,2-magnituudist maavärinat.
India ookeanis aset leidnud maavärin tekitas tsunaamid, mis laastasid Indoneesia, Sri Lanka, India, Tai ja teiste maade randu. Lained jõudsid koguni Somaaliasse, mis asus maavärina epitsentrist 4500 km kaugusel.

Phuketi Aquatooriumis oli selle õudsa sündmuse kajastamiseks välja pandud vastav makett, mille abil võis ehedalt näha, kuidas rannaäärseid maju üleujutavate lainete kõrgus oli 15 m ja enamgi veel. Mis on umbes sama kõrged nagu meie 9-korruselised paneelmajad!!! Niisamuti oli laine jõud nii suur, et näiteks Patongi politseimaja ees, mis asub ca 100 m rannast, vedeleb sadu tonne kaaluv kaubalaev.


Tsunaami liikumist saate vaadata järgmiselt saidilt: http://et.wikipedia.org/wiki/Pilt:2004_Indonesia_Tsunami_Complete.gif

Kommentaariks nii palju, et Phuket jääb kohe maavärina epitsentrist paremale, st sai kõige vahetumalt kannatada. Tsunaami ohvrite kohta lõplikud andmed endiselt puuduvad, kuid on teada, et hukkus vähemalt 166 000 inimest. Paljud neist küll hilisemate epideemiate, nälja ja vigastuste tõttu. Phuketis hukkus umbes 6000 inimest. Eriti kannatada sai Phuketi läänekülg (Patong, Kata, Karon). Tänu tsunaami laastavale tööle veealust maailma, st koralle, meie kandis eriti ei ole.

Väga rängalt said kannatada ka Phi Phi saared (Don ja Leh). Neist suurema, Phi Phi Doni, purustas tsunaami täielikult, st lõhkus ära kõik majad, murdis pooleks sitked palmid ja suretas välja seal viibinud inimesed.

Kui me käesoleva aasta alguses kiirpaadiga Phi Phile sõitsime, siis enne tsunaami katastroofi saartel käinud ja meiega paadis olnud eestlased teadsid rääkida, missugune oli pilt enne ja vahetult pärast loodusõnnetust ning kuidas kolme aastaga on kõik palmid uuesti istutatud; ehitatud uued elumajad, restoranid, baarid, hotellid ning saar uute elanikega asustatud.

Kuid üks mis kindel - nii nagu iga halb on millekski hea, nii tõi ka tsunaami endaga kaasa palju head - inimene muutus alalhoidlikumaks ja valmisolek järgmisteks võimalikeks looduskatastroofideks sai uue tähenduse.

No comments: